Improvement Works for Inverness Walking and Cycling Route Nearly Completed

Work is currently underway making improvements to Kinmylies Way in Inverness, the lane connecting Leachkin Road and the Kinmylies shops, to make it more cycle-friendly and have easier access for walkers.

This includes the clearing of vegetation and overhanging trees and scraping back the path to allow pedestrians and cyclists easier access along the popular route.

The existing barriers have also been taken away to remove pinch points and at each end of the lane cycle-friendly bollards will be put in place to prevent vehicle access.

The works are part of the Spaces for People Project and are being managed by The Highland Council who were successful in applying for money from the Scottish Government’s Spaces for People fund to deliver a series of active travel interventions across Highland in response to the Coronavirus pandemic, to help physically distancing and encourage healthier travel modes. 

The contractors on site are Hunter Landscaping who are doing the vegetation clearance and Strath Civil Engineering who are installing the bollards.

Although work is still to be completed, the local community have been praising the new look lane – these include:

“So nice to see that the contractors continue to do a great job on Kinmylies Way footpath from Leachkin Road downhill to the church.

“They are busy cutting back the vegetation and making it look more open.

“I congratulated them on their work.”

“I walked up there yesterday and spoke to the guys.

“They’re doing a great job.”

“It’s fab to see the Brae being looked after at last.”

Local Councillor and Depute Provost Graham Ross said:

“It’s great that this funding is available to make these improvements and I’m sure once completed more walkers and cyclists of all ages will want to use it to get to and from the local shops, church and schools.

“The barriers have been removed to allow the workers access but once all work is finished, more cycle and push chair friendly bollards will be erected to prevent any vehicles using the route.”